Pagini

luni, 13 octombrie 2014

un pic de Japonia in apartamentele noastre



Prima si singura data cand am dormit pe un tatami a fost acum 10 ani intr-un apartament din Paris.
De fapt in mintea mea de atunci, cu mai putine cunostintze despre Japonia, dormisem pe o saltea foarte tare,drept urmare inconfortabila.
Experientza dormitului pe jos nu imi era chiar necunoscuta, deoarece inainte de patul din dormitorul matrimonial dormisem pe salteaua acestuia intinsa direct pe parchet ( piesele de mobilier au venit treptat, pe masura ce faceam rost de bani ).
Dar, m-am intrebat atunci : de ce sa dormi pe o saltea asa de tare? Si de ce sa faci efortul de a te ridica in capul oaselor si apoi de pe jos in fiecare dimineatza ? De ce sa te duci seara la culcare cu miros de covor in nari ?
Ma rog, postul asta nu e despre raspunsul la aceste intrebari pentru ca ar fi din aceeasi zona cu: de ce noi mancam cu furculitza si ei cu betisoare ? :)
O singura explicatie totusi: in Japonia e ceva mai cald asadar poti sa dormi pe jos sau sa umbli in picioarele goale prin casa. La noi, cu cele 4-5 luni pe an in care depindem de calorifere nu ar fi o alegere tocmai potrivita. 

Cu toatea acestea, pentru iubitorii de design minimalist sau pur si simplu fani Asia exista posibilitatea de a introduce si in apartamentele noastre bucatzele din designul japonez. De exemplu:

un tatami urcat pe o platforma de lemn.

panouri japoneze in locul jaluzelelor (ah, sper ca nu se mai decoreaza cu jaluzele din alea verticale din plastic ) ori ca si separatoare in cadrul unei camere
http://www.perdeledelux.ro
http://www.jaluzeleonline.ro/panouri-japoneze/
 Sau un decor pe perete facut din postere cu arta japoneza.

http://www.elefant.ro
Sau cu caligrafie japoneza.

enjoy !
Luminou

Un comentariu: