Pagini

marți, 25 ianuarie 2011

Bucataria, la comanda sau de-a gata ?

In vanzari, e cam asha:poti vinde lucruri de care oamenii au nevoie, sau poti vinde lucruri despre care oamenii nici nu credeau ca au nevoie.

Cam asa este si cu mobilierul de bucatarie. Faci o comanda pe nevoile tale, se executa, se monteaza, totul functional, curat, modern. Dar simti tot timpul nevoia sa adaugi decoratiuni, suporti suplimentari de hartie, de tacamuri, cuptorul cu microunde, toasterul, friteuza, filtru de cafea...Culmea este ca toate lucrurile astea, in timp, se aliniaza frumos pe blatul de bucatarie. Care, in mod normal ar trebui sa fie liber, sa poti bate un ou fara teama ca darami ceva.

Cand cumperi mobila de-a gata procesul este invers si, pentru ca de obicei este mai scumpa decat cea pe comanda, tot timpul te vei intreba daca chiar este nevoie de un corp suplimentar pentru cuptorul cu microunde, sau cat de des vei deschide dulapul cu farfurii ca sa stii daca ai nevoie de sertare culisante sau nu. Culmea este ca, pana in acest moment nici macar nu stiai daca ai nevoie sau nu de sertare culisante pentru farfurii. Ce chestie !

Am citit de curand ca, in materie de constructie de case, exista posibilitatea sa obtii un design unic chiar si atunci cand apelezi la prefabricate. Asta deoarece, chiar daca luate separat piesele sunt identice de la o casa la alta, combinatia de prefabs iti apartine, ceea ce, pana la urma, face ca propria ta constructie sa fie unica.

Din nefericire, atunci cand faci o comanda de mobila de bucatarie, desi ai impresia ca participi activ in alegerile stilului tau de viata, aceste alegeri sunt limitate si determinate mai intai de alegerea facuta de producator asupra materialelor pe care le prelucreaza. Ca sa poata face un profit, producatorul iti prezinta "ce se poarta". Dar intotdeauna se poarta ce se prezinta... Si ce se prezinta? Ce este mai ieftin. Si ce ar putea sa fie mai ieftin decat produsele standard ?, adica acelea pentru care poate folosi aceeasi matrita la - de preferat - fiecare comanda.

Acum, mobila de-a gata e..standardizata "with a twist". Pentru ca in spate are mai intai o zona de cercetare care zice: ce si-ar dori clientul de la o bucatarie ? Cum si-ar dori sa arate ? Care sunt elementele utile si care sunt elementele de design ? Cum sa le imbinam pe astea toate in asa fel incat oamenii sa cumpere de la noi ? In felul asta, in final, ca si consumator faci o alegere intre niste produse care sunt concepute pentru cat mai multi. Surprinzator, printre acesti multi esti si tu cu dorintele si viziunea ta despre bucataria perfecta. Bingo !
Ma abtin sa fac vreo recomandare. Ce stiu sigur este ca am o problema cu acest concept de mobila la comanda - asa cum este el in Romania - in care, de fapt, ajungi sa cumperi de-a gata produsele comandate de altcineva inaintea ta.
Dixit! Las imaginile sa completeze textul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu